PREZENTAREA JEDI PROIECTULUI

Scopul proiectului de inițiativă comună pentru ocuparea forței de muncă (JEDI) este de a crește ocuparea forței de muncă în zona transfrontalieră România-Ungaria, prin dezvoltarea condițiilor de calificare și prin implementarea unor activități care echilibrează ofertele şi cererile existente în piața muncii, respectiv stimulează mobilitatea forței de muncă în zona transfrontalieră.


În baza constatărilor și datelor statistice ce stau la dispoziția Programului de Cooperare Transfrontalieră Interreg V-A România-Ungaria ocuparea forței de muncă este o problemă importantă în zona transfrontalieră România-Ungaria: rata de activitate este scăzută, iar rata șomajului (pe termen lung) este semnificativă în cea mai mare parte a zonei transfrontaliere. Totodată, în deceniul trecut, a ieșit la iveală o altă provocare generală în partea de sud a zonei transfrontaliere: lipsa forței de muncă calificată.

Programul a identificat ca o provocare majoră lipsa forței de muncă transfrontalieră și în baza acestuia ca o posibilitate majoră dezvoltarea pieţei comune a forței de muncă transfrontalieră.


Scopul general al proiectului este de a amplifica îmbunătățirea ocupării forței de muncă în zona transfrontalieră româno-maghiară, astfel încât pe termen lung să creeze condiții propice unei piețe a forței de muncă echilibrate.

Scopuri concrete:

  • Stimularea echilibrului cererii și ofertei pe piața forței de muncă în zona transfrontalieră româno-maghiară
  • Dezvoltarea condițiilor și a ofertei de formare profesională în zona transfrontalieră româno-maghiară.
  • Stimularea mobilității și multiplicarea forței de muncă între partea română și maghiară a graniței (în special în județele Csongrád și Timiș)
  • Proiectul va crea condiții moderne de formare profesională în zonă. Acest lucru va contribui la dezvoltarea pieței forței de muncă transfrontalieră al județelor Csongrád și Timiș prin mai multe activități, ale căror scop este de a facilita unirea sistematică a celor două piețe ale forței de muncă,

Bugetul total al proiectului: 6.531.618,00 Euro
Co-finanțarea FEDR: 5.551.875,30 Euro

Perioada de implementare: 01.02.2020-31.10.2022

Noutatea proiectului

Abordarea nouă constă în faptul, că aceste activități țintesc nu doar pe cei interesați efectiv, ci și pe elevii școlilor generale, respectiv pe instituțiile care asigură calificare (în special profesională). Proiectul JEDI va strânge instituțiile zonei transfrontaliere care sunt interesate în ocuparea forței de muncă și în procesul de formare profesională, astfel va crea o rețea de instituții pe două nivele: instituțiile de muncă și cele de calificare vor fi legate cu angajatorii din zonă, pentru a le oferi forță de muncă, respectiv va crea o relație între diferitele instituții care funcționează pe cele două părți ale graniței. Pentru ca cererea angajatorilor să se sincronizeze mai mult cu oferta, trebuie stimulată mobilitatea transfrontalieră a forței de muncă, iar în vederea susținerii acestui lucru, proiectul prevede diferite activități, printre care un punct permanent de informare și pagina web www.jedijobs.eu.

Detalii: www.jedirohu.com